Tuesday, September 20, 2016

Reviews (in Norwegian).

Here are some reviews that I wrote for the Norwegian site musikknyheter.no the last couple of weeks.

It's in Norwegian though. Dig in.

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
(Bad Seed Ltd.)

Å si at døden og det mørke og dystre er ukjent territorie for Nick Cave & Bad Seeds ville være å beint fram lyve, men likevel så treffer det litt ekstra når man vet hva Nick Cave har opplevd dette siste året.Skeleton Tree handler ikke eksplisitt om døden, men det handler mye om sorg, og selve oppbyggingen av albumet rent musikalsk tar deg med på en reise gjennom en persons sorg.

Selve låtoppbyggingen og låtstrukturen er som vi kjenner fra forrige album, Push the Sky Away, preget av lydtepper av stemningsfulle synther og forsiktige monotone rytmer (i de låtene det hele tatt er en tradisjonell rytmeseksjon). Pianoet gir fra seg små melodilinjer, som gir litt lys inn i de mørke og dystre lydlandskapene. Cave, mere messer enn han synger her, spesielt i åpningssporet Jesus Alone. Det er heller ikke så mye av tradisjonelle melodilinjer i den vokale fraseringen – de sterke tekstene gir ikke nødvendigvis en entydig mening, og de leveres mer som dikt over the Bad Seeds sine lydlandskaper enn som tradisjonelle sanger. Dette snakker Nick Cave også en del om i dokumentaren Once More With Feeling, som i stor grad henger sammen med dette albumet.Det er vanskelig å ikke tolke albumet som veldig personlig. Nick Cave mistet sønnen sin i juli 2015, og selv om dette albumet var påbegynt da, så er det vanskelig å si om vi ville fått det samme albumet uten denne hendelsen. Skeleton Tree er et album som er svært mektig, og det føles viktig, ektefølt og svært personlig. Det gjør vondt å høre hvor sår og gammel Nick Cave høres ut i Girl in Amber eller I Need You. Samtidig er det sårt på den fine måten, dette er ekte følelser – dette er ikke en artist som har ikledd seg en rolle. Musikalsk så går reisen fra det helt monotone og mørke i Jesus Alone til det gradvis mer melodiske i de avsluttende Distant Sky og Skeleton Tree som gir albumet små glimt av lys og håp. 

Skeleton Tree er et album som må høres i sin helhet, det er et stykke musikk som griper deg og skaper et eget univers. Det er tungt, trist og mektig. Dette er et stykke kunst som treffer deg i magen, og som gjør litt vondt.

Reviews (in Norwegian).

Here are some reviews that I wrote for the Norwegian site musikknyheter.no the last couple of weeks.

It's in Norwegian though. Dig in.

Wilco - Schmilco
(dbpm Records)

Wilco Schmilco, det er umulig å ikke bli i godt humør av en sånn tittel. Spilt inn på samme tid som fjorårets Star Wars, men med en helt annen sound. Jeg tror vi uansett skal se på disse to albumene litt som to sider av samme sak – altså to sider av det moderne, voksne og selvforsynte bandet Wilco. Besetningen har vært den samme siden livealbumet Kicking Television i 2005, bandet har sitt eget studio/øvingssted/altmuligrom – The Loft, de driver sitt eget platesselskap. Kort og godt – de gjør akkurat som de selv lyster. Det merkes på disse utgivelsene.

Der Star Wars ga oss korte, konsise, fuzzy rockelåter er det på Schmilco en betydelig mer neddempet affære – Wilco unplugged om du vil. Det betyr dog ikke at dette er en samling med traurige ballader. Dette er bilder av et fantastisk bands spontanitet. Gjennom hele dette albumet får man følelsen av å være med et band på øvingsrommet. Om det skyldes låtene som til dels føles mer som ideer enn låter her og der, eller om det er den varme, lune produksjonen skal jeg la det være opp til andre å bestemme. Jeg får en viss White Album-følelse av hele greia. 

Det er en leken folky-vibb på hele albumet, og selv låta Common Sense med sitt freak-out-parti vil ikke skremme vekk noen – til det er det hele altfor behagelig. På godt og vondt. Når det er sagt så synes jeg disse låtene som høres litt småslappe og uengasjerende ut på de første gjennomlyttingene vokser seg fint under huden og gir seg skikkelig til kjenne etterhvert. Første singel og albumets klare «hit», If I Ever Was a Child er jo intet mindre enn en innertier av en Wilco-låt. Happiness er en personlig favoritt. Og låttitler som Shrug & Destroy og We Aren't the World (Safety Girl) er herlig tongue-in-cheek fra Tweedy og resten av et band i tydelig godt humør.

De beste låtene herfra parret med de beste låtene fra Star Wars ville kanskje gitt oss noe nærmere et klassisk Wilco-album, men gjort på denne måten så får vi et større innblikk i bandet Wilco akkurat på dette tidspunktet i deres eksistens. Jeg ville absolutt ikke vært det foruten.

Reviews (in Norwegian).

Here are some reviews that I wrote for the Norwegian site musikknyheter.no the last couple of weeks.

It's in Norwegian though. Dig in.

Teenage Fanclub - Here
(PeMa/Merge)

Det er gått seks år siden sist, men det er likevel bare ett år mer enn tiden som gikk mellom Man-Made og Shadows. Og formkurven, vel den er stadig stigende. Jeg elsket Shadows, og jeg kjenner at jeg kommer til å elske Here også. Låtene er likt fordelt mellom de tre herrene Norman Blake, Gerard Love og Raymond McGinley. Det er jo også de tre som er Teenage Fanclub. Tromme-stolen har som i flere andre band sett stadige utskiftninger, Francis Macdonald som besitter den nå har vært innom bandet i flere omganger og var også med helt i starten. 

Norman Blake får æren av å starte ballet med den svært friske I'm In Love. En klassisk Fannies-låt, og som alltid med låtene til Blake så er den umiddelbar og medrivende. Harmoniene sitter som støpt og det er bare å lene seg tilbake og nyte. For det er nettopp sånn et godt album med Teenage Fanclub er. Det er ikke så mye nytt, men herregud så bra det er. Der Blake er umiddelbar, så er Gerard Love og Raymond McGinley mer søkende i sine låter. Love har de siste årene fått en egen sound som drives fremover av et stødig groove – låtene her er naturlige fortsettelser av hans nær perfekte soloalbum som Lightships for et par år tilbake. Bare hør på The First Sight så skjønner du hva jeg mener. McGinley har kanskje de enkleste låtene, men fader heller – det funker som fy. 

Dette er rett og slett det som kalles å eldes med stil. På mange måter så kan du jo si at det er nettopp dette låtene på Here handler om. Livet og kjærligheten. «Live in the moment, you'll never know what tomorrow brings» som McGinley synger i «Live in the Moment». Det blir nok ingen Nobelpris i litteratur for disse tekstene, men altså – det er popmusikk det er snakk om her. Det enkle er ofte det mest effektive og ærlige. Dette er livsbejaende musikk fra en harmonisk og tilfreds gjeng som lager den musikken de liker aller best. Om du lurer på hvordan gitardreven popmusikk skal låte – look no further, fasiten finnes i låtene The Darkest Part of the Night og It's a Sign.